Page 34 - TUREB DERGİ 7.SAYI .indd
P. 34
GEZE GEZE Türkiye’nin en kalabalık sekizinci şehri olan Gaziantep, 2016 itbarıyla 1.931.836 nüfusa sahiptr. Sanayi ve gelişmişlik bakımından Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde birinci olan bu eşsiz kent; tarihi gelişimi ve ekonomisiyle de canlılığını koruyor. Tarihi İpek Yolu’nun geçtği, göz alıcı büyük yapıların olduğu Gaziantep, Doğu’nun Paris’i olarak anılmayı hak ediyor. Ayıntap’tan Gaziantep’e Ayıntap olarak bilinen bu eski kente yapılan kazılarda çıkan kalıntlar, yörenin Anadolu’nun ilk yerleşim alanlarından birisi olduğunu gösteriyor. Paleolitk, Kalkolitk, Neolitk dönemler, Tunç Çağı, Hitt, Med, Asur, Pers, İskender, Selökidler, Roma ve Bizans, İslam ve Türk devirlerini yaşayan Gaziantep’te bu dönemlerin izlerini günümüzde açık bir şekilde görmek mümkün. Antep, Gaziantep olarak yeniden doğuyor 1516 yılında Yavuz Sultan Selim’in Mercidabık Muharebesi’ndeki zaferinden sonra Osmanlı yönetmine geçen Gaziantep, I. Dünya Savaşı’nın arından Mondros Antlaşması ile birlikte parçalanan Osmanlı Devlet’nin ardından Gazi unvanını alarak yeniden doğmuştur. “Şehr-i Ayıntab-ı Cihan” Gaziantep’te çok çeşitli el sanatları mevcutur. Geçmişte Gaziantep’teki en yaygın el sanatları dericilik, bakırcılık, yemenicilik, kilimcilik, el işlemeciliği ve kuyumculuktur. Bunlardan el işlemeciliği, bakırcılık ve kilimcilik önemini Gaziantep’in ünü ülke sınırları dışına çıkan enfes lezzetleri, hala korumaktadır. Özellikle Gaziantep’in kendine özgü yiyenlerin bir daha tatmak için geldikleri birer sanat eserine motferi olan kilimleri ve bakır ürünleri çok meşhurdur. dönüştürüyor. Gezmekle bitmeyecek tarihi ve kültürel mekanları da görenleri bir daha görmek isteyecekleri Göz yanılır, damak yanılmaz eşsiz bir gezi şölenine davet ediyor. Geçmişten günümüze kadar lezzet merkezi olma geleneğini sürdüren Gaziantep, Söz yorulur, ayak yorulmaz bugüne kadar bildiğiniz tüm lezzetleri ve yöreleri yeniden gözden geçirmenize neden oluyor… Meyveli Kebap Evliya Çelebi, Seyahatnamesinde, “Dünya yüzünden geniş bir ili, göz alıcı büyük yapıları, Başka bir yerde tadamayacağınız Gaziantep yöresinde yapılan meyveli kebaplarda meyvelerin et yemek için her yerden aranan eşyası, birçok mezraları, bir bahane olduğunu görürüz. Elma Kebabı, Armut bolluk ve verimliliği, bitmsiz yiyecek ve içecek Kebabı, Yenidünya Kebabı, Vişne Kebabı, Armut Kebabı, pınarları ve ırmaklarıyla burası Şefali Kebabı gibi çeşitli meyvelerle hazırlanan kebaplar “Şehr-i Ayıntab-ı Cihan”dır.” demiştr. Gaziantep yöresinin vazgeçilmez tatları arasında yer alıyor. 32 sonbahar2016